Устието на река Велека

Велека е дълга 145 км., от които 125 км. в Република България и 20 км. в Република Турция, където е нейния извор. 140 км. се вие из величествената Странджа. Тя е една от най-чистите и богата на риба река в България.

kvartiri-rezervaciq-lqto-blacksea river-Veleka-strandja-pochivkaПокрай бреговете на Велека са формирани съобщества от елша, планински ясен, бряст, черна топола, тритичинкова върба, орех и др. Долното течение на реката обитават около 30 вида риби, земноводни, влечуги, бозайници и птици между които  защитения вид водна костенурка и морски орел. beach-hotel-tourism-more hoteli-bungala-kvartira-resortЕдин от застрашените видове, характерен за р. Велека е жълтата водна лилия. До района на м. „Царското изворче” реката образува лиман, плавателен на 6 километра срещу течението. Тук е запазена типична лозгозна гора, представителна за долината на р. Велека. Приятна местност с добре уреден заслон, с възможност за пикник.

Силистар properti-in-bulgaria-sinemoretc

Обявен за защитена местност през 1992 година с площ 773 ха. Защитената местност е крайбрежна влажна зона, разположена между с. Резово и с. Синеморец. Целта на обявяването е опазване на уникални образци на биологичното разнообразие – пясъчна растителност, лонгозни гори, крайбрежни гори и ливадни съобщества, скална растителност, речни естуари, дюнни комплекси, пещери в морския клиф. В границите на защитената местност се kvartiri-noshtuvka-trip-silistar travel-silistar-rezovo-po4ivkaсрещат повече от 550 вида растения, над 30 вида сладководни и проходни риби, около 20 вида земноводни и влечуги, около 200 вида птици , около 40 вида бозайници.

 

 Туристически маршрут: от плаж Бутамята до местност „Липите” - 1 км. - от morska-peshtera-pe6tera reserve-motel-bungalow-silistarместност „Липите” през метност „Листи” до залив „Силистар” – 3,5 км.

 

 

 

 Село Българи - разположено е на 17 км от гр. Царево по пътя за гр. Малко Търново. Това е мястото, където е запазен и до днес автентичният и тайнствен нестинарски ритуал, изпълняван всяка година на деня на Св. Св. Константин и Елена (03 юни - стар стил)

В град Малко Търново – може да видите следните забележителности:
 - Исторически музей – Малко Търново.
 - Чешма в центъра на града „Големият врис”.
 - Православен храм „Успение Богородично” - архитектурен и исторически паметник.
 - Природен музей, в който множество снимки и приятни игри запознават децата с уникалната странджанска природа.
 - Тракийски гробници в местността „Пропада” - на 4 км. северозападно от града - археологически паметник на културата.
 - Тракийската куполна гробница в местността „Мишкова нива” – археологически паметник от национално значение.
 - Тракийско скално светилище в местността „Камъка”.

Историческа местност „Петрова нива” – намира се на 14 км. от с. Звездец. Ежегодно в средата на месец август, на ден Преображение Господне се стичат хиляди българи на възспоменателен събор.

Еко-опознавателен маршрут:

holidays-vacation-sea-travelЕкомаршрутът е с начало м. „ Церът ” – на 1 км. преди устието на река Велека по пътя  гр. Ахтопол – с. Синеморец. Движи се срещу течението на река Велека, минава през м. „Трудовашката чешма”, м. „Гечитет” /разклона за м. „Царското изворче”/, м. „Долната воденица” и стига до крайния пункт с. Бродилово.

reka-veleka-riba-sinemoretz-1Целта на проекта е да се покаже характерния ландшафт в крайбрежната зона, спецефичната ксеротермична растителност и понтийско-евксинска с вечнозелени храсти и богат животински свят на влажната зона.

Минавайки по маршрута имате възможност да се запознаете  с растителното и животинско богатство на Странджа планина, да се насладите на красиви природни гледки към р. Велека и близката околност в специално оформени за целта кътове за отдих и наблюдение. На края на маршрута пристигате в едно типично странджанско село - Бродилово. Местните хора са съхранили традициите и обичаите на Странджа планина в тяхната автентичност и самобитност.

Маршрутът е разделен на четири части всяка от по 2,5 км.

Първа част – начало на маршрута м. „Церът” – м. „Трудовашката чешма”- 2.5 км.

          Местност „Трудовашката чешма" е първата част от маршрута. Тук има обособен кът за отдих. Може да си починете и да се разхладите със студената планинска вода на чешмата.                              

           Втора част -  м. „Трудовашката чешма” – м. „Гечитет” /Преходът/ - 2.5 км.

          На местността „Гечитет” /Преходът/ имате възможност да се отклоните от маршрута. Надясно – към с. Бродилово. Наляво - минавайки през реката на 2 км. надолу по течението стигате до местността „Царското изворче”, традиционно ползвана като място за отдих. Там има заслон, огнище и място за лагеруване.
        
           Трета част - м. „Гечитет” /Преходът/  –  м. „Долната воденица” – 2.5 км.

          В местността „Долната воденица” може да видите останките от руините на Воденица, датирана от 1890 г. Построена е от гръцки майстори. В тази воденица се е смилало брашно, което е можело да изхрани над 300 семейства годишно. Воденицата е била уникат за времето си.
 
          Четвърта част - м. „Долната воденица” – с. Бродилово – 2.5 км. Край на маршрута.

          Бродилово е краен пункт на маршрута и начало в обратна посока. Пленителна и незабравима е гледката към Странджа, наблюдавана от широките планински била около селото. Мекият климат и прекрасният планински въздух в съчетание с традиционния странджански дух оставят приятни спомени у всеки гост. Посетете едно истинско странджанско село. Запознайте се с  местните хора, съхранили  в тяхната автентичност традициите и обичаите на Станджа планина.

          Маршрутът е подходящ и за велотуризъм и конен туризъм!
          Дължина на маршрута – 10 км. Времетраене – 3 часа. 

 

 Вижте още туристически маршрути: 

 look go to see ahtopol

Пръски от вълни - гр. Ахтопол - село Варвара

Пешеходен геоложки маршрут гр. Ахтопол – устието на река Велека

Нагоре към вулкана - гр. Ахтопол - с. Бродилово

Песента на славея - гр. Ахтопол кръгов маршрут

Лилия сред пясъците - с. Синеморец - залива Силистар

Шумът на прибоя – с. Резово - залив Кастрич

Пешеходни геоложки маршрути в Парк „Странджа”

Царското кладенче – с. Синеморец - с. Бродилово

В търсене на златното руно с. Кондолово кръгов маршрут

„Пътят на звездите” – с. Звездец – с. Бръшлян

Екомаршрут Пътят на ясния месец – с. Бръшлян - с. Стоилово

Странджанска горска пътека - водопада Докузак - с. Стоилово

 

   
© Вила Жани Ахтопол